Хомеопатия за жените


Аудио и видеo пpограми

Интервю с Д-р Юрукова
в предаването на БТВ "Преди обед"

Oще пpограми

Консултации в кабинета

Лична консултация с
д-р Юрукова в нейния кабинет
За записване


Онлайн консултации

Качествен преглед и лечение без да напускате дома си
За записване


Електронен вестник

Безплатен електронен вестник на Вашия имейл
За записване

Хомеопатично лечение на миома

Миомата е най-често срещаното доброкачествено образувание на матката. Наблюдава се при около 50% от жените. Точната причина защо някои жени образуват миомни възли не е уточнена.

Миомата не е свързана с повишен риск от развитие на рак на матката и почти никога не преминава в рак. Миомните възли имат тенденция да се ”свиват" по размер по време на менопаузата, когато женските полови хормони намаляват.

Симптоми на миомните възли:

Повечето жени с миома нямат никакви или имат съвсем леки оплаквания.
Най-честите симптоми при миомни възли са:

 • обилно кръвотечение от матката
 • по-дълга менструация
 • дискомфорт или тежест в таза
 • болка в кръста
 • често уриниране
 • запек
 • дискомфорт или болка по време на полов акт

С хомеопатия можете да избегнете хистеректомията

Миомните възли са водеща причина за хистеректомия (премахване на матката). Отстраняването на матката води до хирургично предизвикана менопауза. Рязкото спиране на продукция на женски полови хормони предизвиква много по-тежки, чести и дълготрайни симптоми на менопауза, отколкото в случаите на естествено настъпил климакс.

Миомектомията е хирургично отстраняване на самия миомен възел като при нея матката се запазва, но често се наблюдават рецидиви на миомата, защото с операцията не се отстраняват причините за нейното възникване.

Хомеопатичните лекарства имат за цел да балансират хормоните, да свият миомните възли и да намалят менструалното кървене. Те са на природна основа, ефикасни и без странични ефекти, и поради своята безопасност се използват дори при бременни с миома.

Има над 50 хомеопатични лекарства за лечение на миома. Някои от най-често използваните медикаменти са:

 • Аурум муриатикум натронатум – Натриевата сол на златния хлорид намалява размера на миомния възел, защото той намалява конгестията и втвърдяванията в областта на женските гениталии.Пациентката може също да страда от депресии, високо кръвно налягане и сърцебиене.
 • Калкарея карбоника – миомата се появява често в перименопаузата и предизвиква обилни кръвотечения. Зиморничава, набита или пълна жена, с лесна умора при физически усилия.
 • Калкарея флуорика – многобройни много твърди миомни възли у жена с фиброкистозна мастопатия, склонност към ставни болки или шипове, хемороиди, разширени вени.
 • Фосфор – миомни възли с обилна менструация. Желязодефицитна анемия. Висока и слаба жена. Общителна, откровена, приятелски настроена, тревожна.
 • Сепия – постоянна тежест ниско долу в таза, болка в кръста, чести пикочни инфекции и рецидивиращи гъбични инфекции на влагалището, спадане на влагалище и матка. Затворена, резервирана, уморена, депресирана.

Продължителността на лечението зависи от размера и броя на миомните възли. В повечето случаи оплакванията, предизвикани от миомата, като обилна менструация, честота на уриниране и болки, отшумяват след месец-два от началото на правилно предписана хомеопатична терапия.
Хомеопатията е холистично лечение, т.е. тя лекува не само миомния възел, но и подобрява здравословното състояние на целия организъм.

« Return to List