Хомеопатия за жените


Аудио и видеo пpограми

Интервю с Д-р Юрукова
в предаването на БТВ "Преди обед"

Oще пpограми

Консултации в кабинета

Лична консултация с
д-р Юрукова в нейния кабинет
За записване


Онлайн консултации

Качествен преглед и лечение без да напускате дома си
За записване


Електронен вестник

Безплатен електронен вестник на Вашия имейл
За записване

Хомеопатия при болезнена менструация

Болезнената менструация (дисменорея) е едно от най-честите гинекологични оплаквания. Много жени се оплакват от остра, тъпа, пулсираща или спастична болка ниско долу в корема точно преди началото или по време на мензес. Някои могат да имат и гадене, повръщане, изпотяване или виене на свят.

Първична и вторична дисменорея:

Дисменореята се разделя на първична или вторична в зависимост от липсата или наличие на подлежаща причина. Първичната дисменорея е с неясна причина и започва скоро след началото на първата менструация. Вторичната дисменорея е обикновено резултат от някакво заболяване на женската полова система.

Най-честите причини за вторична дисменорея включват:

 • ендометриоза
 • възпалителна тазова болест
 • миомни възли
 • кисти на яйчниците
 • стеноза (стеснение) на шийката на матката

Хомеопатично лечение на болезнен мензес:

Редица хомеопатични лекарства могат да контролират болката, както и да предотвратят появата на менструалните болки изобщо.
Хомеопатията е ефикасно лечение на природна основа без странични ефекти. Някои хомеопатични лекарства имат локално действие (т.е. те само намаляват болката) и осигуряват бързо облекчение на оплакванията. Те се използват само по време на мензес.
Други хомеопатични лекарства, наречени теренни (хронични, конституционални) са дълбоко действащи и действат на самата причина за дисменореята. Те не само отстраняват менструалните болки, но въздействат оздравително на целия организъм.

В раздела "Научни доказателства за хомеопатията" можете да прочетете проучване, доказващо ефекта на хомеопатичните лекарства при болезнен мензес.

Някои най-чести хомеопатични лекарства за бързо облекчаване на болките при менструация:

 • Актея рацемоза – болката се определя от количеството изтичаща кръв - болката се засилва, когато кръвотечението е по-обилно; чести схващания на врата и плексити.
 • Беладона – много силни пулсиращи коремни болки, които започват внезапно и се засилват от допир на корема или от разтърсване на тялото.
 • Вератрум албум – изключително силни болки, които предизвикват гадене, повръщане, диария и дори колабиране от болка. Жената е покрита със студена пот, уморена и зиморничава, с обилна менструация.
 • Камомила – лекарство за жени, които не понасят болка и по време на пристъп стават ядосани и заядливи; пасивното движение, като каране на кола или леко люлеене, полюшване на тялото облекчава болката.
 • Колоцинтис – непоносими коремни спазми; жената не може да си намери място от болка и е превита на две. Притискането на корема и затоплянето му намаляват болката. Болките по време на мензес често се провокират от гняв или потиснато негодувание.
 • Магнезия фосфорика – коремни болки като тези на Колоцинтис; по-често болката е по-силна в дясната част на корема. Липсва провокацията на болката от гняв.

Взимайте лекарствата редовно през деня, а не само като болката стане непоносима. При тежки случаи на болезнена менструация, за най-добри резултати започнете да приемате лекарствата 2дни преди началото на цикъла.

« Return to List