Хомеопатия и добавки след коронавирус

Възстановяването след коронавирусна инфекция при някои хора става много бързо и неусетно, но при други може да отнеме седмици и дори месеци. Най-бавно се възстановяват пациенти след дълготрайно антибиотично и кортикостероидно лечение, както и хора с придружаващи заболявания, обострени по време на вирусната инфекция.

Хомеопатията и Шуслеровата терапия стимулират имунната система, а също така могат да премахнат токсините от натоварените от болестта органи като черен дроб, бял дроб, сърце,  съдове, бъбреци, черва, мозък и др.

Предвид на обширността на темата, ще разгледаме в две отделни статии как можете да използвате тези препарати, за да се почувствате отново здрави и силни.

Тази статия е посветена на възможностите на хомеопатията и някои хранителни добавки, които може да ви помогнат в процеса на възстановяване.

Хомеопатичното лечение е съвместимо с всеки друг тип лечение.

Хомеопатичните лекарства обичайно се използват в една и съща доза при деца и възрастни. Само при някои комбинирани препарати, споменати в статията, е възможно да има незначително намаление на дозите, което можете да откриете в брошурата на лекарството.

Хранителните добавки са споменати в дози, подходящи за лица над 18 години.

Поддържайте връзка с вашия лекуващ лекар през целия възстановителен период!

За онези, които за пръв път използват хомеопатични лекарства, е важно да знаят, че гранулите се смучат под езика до пълно разтваряне. 20 минути преди или след прием на хомеопатично лекарство не трябва да има храна или течности в устата. Ако използвате ментова паста или кафе, нека интервалът между тях и хомеопатията да е 40 минути. По време на лечението не приемайте други източници на мента, евкалипт, камфор, лавандула.  Така ще осигурите максимално усвояване на лекарствата.

Симптоми след коронавирус

Симптомите след коронавирусна инфекция могат да бъдат много разнообразни и тяхната сила зависи от тежестта на инфекцията, наличието на придружаващи заболявания и тяхното лечение.

Най-честите пост-ковид симптоми са следните:

 • Умора
 • Усещане за задух, за недостатъчно количество въздух
 • Кашлица
 • Ставни болки
 • Болки в гърдите
 • Проблеми с концентрацията и паметта
 • Сърцебиене
 • Косопад
 • Загуба на обоняние и вкус
 • Мускулни болки
 • Главоболие
 • Виене на свят в изправено положение
 • Тревожност или депресия
 • Проблеми със съня
 • Засилване на симптомите при физическа или умствена работа

Персистираща умора след коронавирус:

Ако води физическата умора – China rubra 9CH 2-3 пъти дневно по 5 гранули

При умствена умора – Kalium phosphoricum 15CH 2-3 пъти дневно по 5 гранули

Хранителни  добавки при умора:

Витамин С 1 грам дневно. Дозите при Витамин С могат да варират в много широки граници, но дозите, по-високи от 1 грам е добре да се изписват от лекар.

Цинк 15 мг дневно на гладно. При някои случаи лекарят може да прецени и предпише по-висока доза.

Магнезий 300-500 мг дневно сутрин на гладно.

Гъбична инфекция след антибиотици

След антибиотичното лечение почти винаги настъпва дисбактериоза с оплаквания от газове, подуване, евентуално диарични изхождания. При много от пациентите е налице гъбична инфекция със симптоми от страна на половите органи, устата или  червата.

При употреба на много антибиотици, кортикостероиди и други химични лекарства по време на вирусната инфекция, лекарството Thuja occidentalis 15CH  2 пъти дневно по 5 гранули за 2–3 месеца ще помогне редица от тези симптоми да отзвучат.

В случаите на гъбична инфекция след антибиотици (особено, ако антибиотикът е бил от пеницилиновата или цефалоспориновата група) най-бърз ефект настъпва от едно по-рядко използвано хомеопатично лекарство, наречено  Penicillinum 15CH 2 пъти дневно по 5 гранули.

Дисбактериозата и гъбичната инфекция не могат да се излекуват, ако всекидневно консумирате алкохол, захарни или шоколадови изделия. Затова, ако искате бързо да се възстановите, ще се наложи временно да промените начина си на хранене и живот.

Пробиотици след коронавирус

Пробиотиците играят важна роля след тежката вирусна инфекция, особено ако лечението е било с антибиотици, кортикостероиди или водещите симптоми са от храносмилателната система. Те са важна част и при лечението на гъбична инфекция.

За да внесете здравословна чревна флора в тялото, се спрете на пробиотик, който съдържа няколко щама Лактобацилус и Бифидобактерии. Важно е да ги приемате по време на хранене.

При пациенти с обострени от вируса хронични заболявания на стомаха или червата, е нужна консултация с лекар хомеопат за определяне на индивидуализирано лечение.

Косопад след коронавирус:

Няколко месеца след коронавирусната инфекция много пациенти се оплакват от силен косопад. Хомеопатичният медикамент Thallium metallicum 15CH 2 пъти дневно по 5 гранули за няколко седмици бързо спира косопада.

Изследвайте нивата на желязо, витамин D и цинк в кръвта. Ако са под нормата, ще се наложи да ги взимате като добавки за по-дълъг период от време..

Ненаситените мастни киселини като рибено масло също ще помогнат за възстановяването на косата. Приемайте витамин D и омега 3 винаги с храната, а цинка и желязото преди храна.

Ако косопадът продължава въпреки лечението, той може да се дължи и на други проблеми, например заболявания на щитовидната жлеза. Вашият лекар ще ви помогне да направите нужните изследвания.

Кашлица след коронавирус:

При продължаваща кашлица винаги трябва да се консултирате с пулмолог. Ако все пак оплакванията ви продължават, а направените изследвания изключват пневмония, може да се обърнете към лекар хомеопат.

При остатъчна хрема, стичане на секрет по гърлото и влажна кашлица, във възстановителния период може да приемате:

 • Pulsatilla 30CH 3 пъти дневно по 5 гранули

при секрети, които често се оцветяват в жълто или се менят като цвят през деня:

 • Sulfur iodatum 9CH 2 пъти дневно по 5 гранули

при прозрачни секрети:

Тъй като има около 300 хомеопатични лекарства за кашлица, не е възможно да опишем всички възможни варианти за лечение.

Докато намерите опитен лекар хомеопат, при кашлица може да опитате с два  комбинирани хомеопатични препарата: Tartephedreel – 3 пъти дневно по 8 капки и  Bronchalis Heel – 3 пъти дневно по 1 таблетка. Те са подходящи и за суха, и за влажна кашлица. Добре се съчетават при съвместна употреба. Подходящи са и за хора с „алергична“ кашлица след вирусни заболявания, и за пушачите с хроничен бронхит, които кашлят всяка сутрин дори извън остро заболяване.

Не използвайте лукчета или ментови бонбони за успокояване на кашлицата, защото ментата намалява или спира ефекта на хомеопатичните медикаменти!

Продължаваща ниска сатурация на кислород след коронавирус

Към терапията, която ви е предписана от пулмонолог, опитен лекар хомеопат може да предпише специфични хомеопатични лекарства, с които да повиши насищането на кръвта с кислород, както и лекарства за типичния за инфекцията васкулит. Те се преценят след преглед.

При наличие на адхезии (сраствания) в белия дроб

Към терапията, изписано от вашия пулмолог, може да прибавите хомеопатични лекарства и хранителни добавки.

Няколко хомеопатични препарата могат да помогнат да се ограничат срастванията в белия дроб, но те се разграничават след преглед. Колкото по-рано започне лечението с тях, толкова по-бърз е ефектът от приложението им.

Към тях може да се използват и някои хранителни добавки, за които има данни, че намаляват адхезиите. Например, Витамин С в големи дози, витамини В1 и В2, протеолитичните ензими.

Например, Бромелаин е вещество с антиоксидантни, противовъзпалителни и протеолитични свойства. В някои клиники по коремна хирургия в чужбина, Бромелаин се използва директно в коремната кухина като безопасно и ефикасно средство срещу образуване на сраствания след коремни операции. Взимайте по 500 мг поне за 5-6 месеца.

Ако приемате някаква колагенова хранителна добавка, задължително я спрете, защото колагенът има склонност да се отлага в местата на възпалителни процеси и да води до сраствания. Приемът на колаген в този период ще е като да наливате масло в огъня.

Депресия, тревожност, проблеми със съня:

Трудният възстановителен период предизвиква у почти всички хора тревожност и страх от заболяването и неговите последствия. Решаващо значение в оздравителния процес имат всички средства,  които  помагат на тялото да премине от състоянието на силен стрес към обичаен режим на работа. 

По време на тази пандемия две хомеопатични лекарства изпъкват като най-често показани за успокояване на мозъка и надбъбречните жлези. Те помагат пациентът да се успокои и ефектът от тяхното приложение настъпва още в първите дни.

 • Arsenicum album е подходящ за хора, които изпитват ужас от разболяване и от смъртта. Тревожността и страховете им са най-силни нощем. Арсеникум албум е зиморничав, често страда от кожни и дихателни заболявания, от алергии по типа на екземи, алергична хрема или бронхиална астма.

При по-леки случаи  - Arsenicum album 30СН 2 пъти дневно по 5 гранули.

При тежките случаи става въпрос за пациенти със страхове за здравето от години. Те често приемат антидепресанти. В тези случаи е добре да се обърнете и към лекар хомеопат за помощ. Ако под лекарски контрол се използват високите разреждания на медикамент като Arsenicum album D1000 – eдин или два пъти дневно по 10 гранули, пациентът може да успее да успокои страховете си и дори постепенно да спре антидепресантите.

 • Второто по-рядко използвано лекарство в тази епидемия е Gelsemium. Когато е в състояние на страх или паника, пациентът Гелсемиум блокира и става бавен и муден. Усеща тялото си натежало и тромаво. Вечер в леглото не може да заспи, защото в главата му е хаос от мисли от изминалия ден. За разлика от зиморничавия Арсеникум албум,  Гелсемиум усеща затопляне, ако е тревожен или притеснен.

Дозите са същите като при Arsenicum album.

При по-леки случаиGelsemium 30CH 2 пъти дневно по 5 гранули

При тежки случаи - Gelsemium D1000 1-2 пъти дневно по 10 гранули под лекарски контрол

Ако страдате от проблеми с тревожност при заспиване, докато намерите квалифицирана помощ от лекар хомеопат, можете да ползвате комбиниран препарат като Неурексан – 3 пъти дневно по 1 таблетка.

Загуба на обоняние след коронавирус:

Загубата на обоняние след коронавирус е много често оплакване и може да продължи седмици наред.

Най-честите хомеопатични лекарства, които помагат в тези случаи са:

 • Apis mellifica 30СН 3 пъти дневно по 5 гранули е подходящ е в случаите, в които обонянието е засегнато поради запушен нос от оточна носна лигавица. Носът се отпушва в хладно помещение.
 • Pulsatilla 15СН 3 пъти дневно по 5 гранули е по-подходящ от Апис, ако липсата на обоняние е съчетана с остатъчни секрети от носа.

Хранителната добавка при загуба на обоняние е  Цинк – 15-25 мг дневно. Липсата на обоняние е характерна за липсата на цинк, тъй като тялото изчерпва своите резерви от цинк при тежки вирусни инфекции.

При повишен риск от тромбози:

При повишен риск от тромбози, вашият лекар ще направи нужните изследвания и ще ви предпише лечение. Безопасно е към неговото лечение да прибавите хомеопатичното лекарство Арника. В аптечната мрежа има различни разреждания на Арника. Подходящи за целта са Arnica 15СН, 30СН, D6 и D30. Приемът им два пъти дневно по 5 гранули за няколко месеца.

Проблеми с концентрацията и паметта:

Един от основните проблеми при хората, които се възстановяват след вирусна инфекция е бързата умствена умора. Дори след кратки умствени натоварвания или работа на компютър, те се оплакват от главоболие, трудна концентрация и дори проблеми с паметта. При тези оплаквания можете да приемате Калиум фосфорикум 15СН  2-3 пъти дневно по 5 гранули

Лекарството се съчетава много добре с Шуслеровите соли №5 калиев фосфат и №7 Магнезиев фосфат. Дозите и начина на приложение на солите са описани в статията “ Шуслерови соли след коронавирус“.

Пациенти, при които вирусната инфекция е преминала главно с мозъчни симптоми и е довела до по-сериозни проблеми с паметта, виене на свят и други, могат да получат помощ от лекар хомеопат, защото при тях ще се изпише индивидуализирано хомеопатично лечение.

Сърцебиене

Сърцебиенето е симптом, който често продължава месеци след края на коронавирусната инфекция. Задължително трябва да посетите кардиолог. Ако прегледът покаже, че няма увреждане на сърцето, но сърцебиенето продължава и ви безпокои особено вечер в леглото, когато тялото е в покой, много вероятно е причината да е дисбаланс на вагусовия нерв.

В тези случаи хомеопатията също може да помогне:

 • Nux vomica 9CH или 15СН – 3 пъти дневно по 5 гранули

или

 • комбинирания хомеопатичен препарат Нервохил – 3 пъти дневно по 1 таблетка

Вагусовият нерв се успокоява от бавни дихателни упражнения, пеене и смях, както и от нежен масаж на определени акупресурни точки.

Възстановяване след тежка медикаментозна терапия от коронавирус

Понякога дългото възстановяване се дължи на претоварените черен дроб, черва, бъбреци и лимфна система от многобройните химични вещества като антибиотици, кортикостероиди и други. В тези случаи подобрението се ускорява значително, ако се направи детокс (пречистване) на тези органи с цел те да работят по-добре.

Хомеопатичните препарати, с които това може да се направи са много и се налага да се обърнете към лекар хомеопат.

Един от най-бързо действащите препарати за детокс е Nux vomica, който е основен препарат при обременяване на тялото с химични лекарства. Нукс вомика 9СН или 15СН – 2-3х5 гранули за 2 месеца.

Ефикасна  комбинация за детокс на всички органи и системи едновременно може да направите със следните хомеопатични препарати:

Лимфомиозот – пречиства лимфната система

Нукс вомика хомакорд – пречиства храносмилателната система и черния дроб

Берберис хомакорд – пречиства бъбреците и пикочния мехур

В 1,5 литра вода всеки ден се слагат по 30 капки от трите препарата и тази вода се пие през деня между храненията. Добре е да разбивате бутилката с вода в ръка преди употреба.

След първата седмица за допълнително пречистване на черния дроб, може да прибавите и Хепил – 3 пъти дневно по 1 таблетка за смучене.

Курсът продължава 1 месец, ако има остро обременяване с конвенционални лекарства или 2 – 3 месеца, ако пациентът е на дългогодишна терапия за други придружаващи заболявания.

Хранене и движение след коронавирус

Правилното хранене е от голямо значение за бързото възстановяване след коронавирус.

Ако още страдате от хрема или кашлица и отделяте секрети, можете да ограничите образуването на слуз в дихателната система, като временно спрете всички млечни продукти. Избягвайте храните и напитките, богати на захар, защото те не носят енергия, а само нарушават баланса между „добрата“ и нездравословната чревна флора.

Заложете на растителна храна, докато се възстановите, защото тя се усвоява по-лесно от храносмилателната система. Всекидневно пийте много вода и приемайте по 500-700 мл свеж зеленчуков сок. Суровите салати и свежи плодове не са за вас, ако имате оплаквания от страна на стомаха и червата. В тези случаи приемайте сготвена растителна храна.

Не забравяйте дихателните упражнения. Те ще ви помогнат да възстановите по-дълбокото дишане и ще успокоят мозъка. Релаксацията, медитацията, йога или тай чи балансират нервната система и подобряват цялостното състояние на организма.

Хомеопатичните и Шуслеровите препарати много добре се съчетават и аз често ги използвам заедно. Повече по темата можете да прочетете в статията "Шуслерови соли след коронавирус".

Д-р Юрукова

footer-picД-р Василка Юрукова е водещ специалист по вътрешни болести, хомеопатия, шуслерова терапия и биорезонансна диагностика. От 2000 година досега тя преподава хомеопатия на лекари и фармацевти в България, САЩ, Австралия и Нова Зеландия.

Виж повече

Контакти

+ 359 888 847 480

yurukova@gmail.com

  dr.yurukova

  HomeopatiaDnes

  @HomeopatiaDnes

 

Подробности за записване на час за преглед

 

Виж повече

Отзиви на пациенти

Внимание: Информацията в този уебсайт не е предназначена да диагностицира или да лекува което и да било заболяване. Всички мнения и възгледи, изказани от авторите на сайта, са представени единствено с информационна и образователна цел. Вие сте отговорни за Вашето собствено здраве и изборите, които правите по отношение на здравословното си състояние и лечение. Ваша отговорност е да потърсите съвет от квалифициран лекар, ако се нуждаете от това.

Нашият сайт използва бисквитки. Използвайки homeopathytoday.eu, Вие се съгласявате с "Политика за използване на Cookies/Бисквитки", необходими за пълната функционалност на сайта.